Rehabilitacja przed operacją

Czekamy na operacje, jak z korzyścią dla dziecka wykorzystać ten czas
Awatar użytkownika
Ola

Rehabilitacja przed operacją

Postautor: Ola » 02 cze 2016, 11:40

Nasza córka nie miała korzyści w aparatach, nie było żandych reakcji, niektórzy specjaliści dopatrywali się tego że dziecko na bębenek czasem reaguje,ale tez nie wszyscy. Badania ABR wychodziły zawsze - "brak odpowiedzi".

Wszyscy rehabilitanci, a chodziłam na początku w 4 rożne miejsca kazali nosić Heli aparaty słuchowe i chodzić na rehabilitacje. Szczerze to nie widziałam w tym sensu, w sumie dzisiaj też nie widzę. Wiem że mówi się że nie wiemy jakie korzyści ma niemowlak w aparatach i nawet jeśli cokolwiek dochodzi do mózgu to i tak warto nosić te aparaty. Ja wtedy nie widziałam sensu, ale jednak jeździłam na wszystkie wyznaczone zajęcia. czy to pomogło nie wiem...
Na większości zajęć logopedzi przez pół godziny sprawdzali różnymi instrumentami muzycznymi, czy dziecko reaguje na cokolwiek.

W czasie oczekiwania na operację wszczepienia implantu, z mojego punktu widzenia najlepiej jest jak najwięcej uśmiechać się do dziecka, przytulać się do niego, mówić, wychodzić do ludzi , wyjeżdżać i żyć po prostu normalnie. Warto być pod okiem specjalisty ale żeby tez nie marnować czasu na 4 specjalistów- ja akurat w tej kwestii przesadziłam.
Pozdrawiam,
Ola
Mama Heli (Hela ur.09/2012, UP 05/2013, UL 05/2014, niedosłuch genetyczny)

Wróć do „Formy wspomagania przed operacją”