Ostatni termin ustawień
Ostatni termin ustawień
W czerwcu 2016 mamy wyznaczony ostatni termin ustawień, a co dalej? Hela ma niecałe 4 lata, jeszcze jest za mała żeby racjonalnie i świadomie ocenić czy nie jest jej za głośno czy za cicho. Czy wyznacza nam kolejne wizyty?
Pozdrawiam,
Ola
Mama Heli (Hela ur.09/2012, UP 05/2013, UL 05/2014, niedosłuch genetyczny)
Ola
Re: Ostatni termin ustawień
Tak jeszcze wyznaczą termin raz do roku na kontrole jeśli jest taka potrzeba, z uwagi, że to małe dziecko, będzie wiele lat pod opieką Kajetan. U starszych wygląda inaczej.
Przez 12 lat jeździłam do Kajetan, a mogłam przestać po 7 latach
ale ciągle mi nie pasowało w słyszeniu dlatego co roku jeździłam na poprawkę ustawień. Niestety nie udało się tak ustawić jak teraz w nowym implancie. Mam nowy implant od 1,5 roku, nie mam potrzeby jeździć do Kajetan, bo dobrze słyszę, dobrze mam ustawione, no ale ostatnia kontrola mam za kilka miesięcy, gdyż ostatnia wizyta jest po 2 latach od aktywacji.

Przez 12 lat jeździłam do Kajetan, a mogłam przestać po 7 latach

UP: 1999-2014 Med-el Combi40+, od 2014 Med-el SonataTi100;
UL: nic (obustronny brak odpowiedzi)

Dlaczego masz nowy implant? Przeszłaś reimplantacje?
To ciekawe, że słyszysz lepiej w nowym implancie, myślałam, że jakość słyszenia zależy głównie od procesorów.
To ciekawe, że słyszysz lepiej w nowym implancie, myślałam, że jakość słyszenia zależy głównie od procesorów.
Tak miałam reimplantację po 15 latach, z powodu awarii implantu wewnętrznego. Teraz mi powiedzieli że mam inaczej, lepiej ułożoną elektrode w ślimaku dlatego lepiej słyszę i pewnie też zasługa że to nowszy implant, bardziej ulepszony ^^
Nie zależy od procesorów, bo 3x miałam wymieniony na starym implancie, nie było takiej różnicy, bardziej zależy od elektrod, czy była rehabilitacja, od mózgu, czy nosił wcześniej aparaty (ma pamięć słuchową). Pamiętajmy że maluchy mają plastyczny mózg, szybciej się rozwijają naturalnie słuchowo.
Dodam że ten sam procesor miałam na nowym implancie jak w starym, zupełnie inne slyszenie.. Dźwięki wogole nie były podobne
musiałam od nowa się uczyć dźwiękow ale było łatwiej niż dla początkujących. 
Nie zależy od procesorów, bo 3x miałam wymieniony na starym implancie, nie było takiej różnicy, bardziej zależy od elektrod, czy była rehabilitacja, od mózgu, czy nosił wcześniej aparaty (ma pamięć słuchową). Pamiętajmy że maluchy mają plastyczny mózg, szybciej się rozwijają naturalnie słuchowo.
Dodam że ten sam procesor miałam na nowym implancie jak w starym, zupełnie inne slyszenie.. Dźwięki wogole nie były podobne

To w sumie świetna wiadomość że można wymienić na nowszą technologie i może być lepiej 

Pozdrawiam,
Ola
Ola
No właśnie jeszcze jest to małe dziecko wiem chciałabym jak trochę podrośnie żeby miała możliwość w przyszłości świadomego dostrojenia procesorów.
Piloty
Teraz córka ma dwa piloty z zablokowanymi funkcjami, zastanawiam się czy można ustawić piloty tak aby Hela miała jakiś program cichszy żebyśmy mogli go ewentualnie włączać np w samochodzie czy na jakiś imprezach gdzie jest głośno.
Używacie rożnych programów na co dzień ? W jakich sytuacjach?
Piloty
Teraz córka ma dwa piloty z zablokowanymi funkcjami, zastanawiam się czy można ustawić piloty tak aby Hela miała jakiś program cichszy żebyśmy mogli go ewentualnie włączać np w samochodzie czy na jakiś imprezach gdzie jest głośno.
Używacie rożnych programów na co dzień ? W jakich sytuacjach?
Pozdrawiam,
Ola
Ola
Można używać programów, program ustawia technik jeśli pacjent chce. Dwa piloty to domyślam, że jest to Nucleus6, więc ma więcej możliwości niż Opus2.
Mam Opus2, używam np w hałasie to zmniejszam czułość do minimum jak chcę z kimś pogadać, troszkę pomaga ale nie za wiele. Niestety nie ma ten procesor wyciszania hałasu nawet ręcznie, w N6 jest. Mam zablokowana pewną głośność, w razie uderzy mi bardzo głośny dźwięk to nie przekroczy mi granicę bólu. Więc to super sprawa. Do rozmów telefonicznych w hałasie włączam T albo zmniejszam czułość do minimum.
Co z tego słyszałam że w N6 można używać programów muzycznych, do rozmów telefonicznych itp.
Ale Hela jest za mała żeby pobawić się pilotami, jak będzie starsza to niech skorzysta jeśli będzie chciała
Bo nie każdy, powiem, że bardzo mało osób korzysta z tych dodatkowych funkcji...
Mam Opus2, używam np w hałasie to zmniejszam czułość do minimum jak chcę z kimś pogadać, troszkę pomaga ale nie za wiele. Niestety nie ma ten procesor wyciszania hałasu nawet ręcznie, w N6 jest. Mam zablokowana pewną głośność, w razie uderzy mi bardzo głośny dźwięk to nie przekroczy mi granicę bólu. Więc to super sprawa. Do rozmów telefonicznych w hałasie włączam T albo zmniejszam czułość do minimum.
Co z tego słyszałam że w N6 można używać programów muzycznych, do rozmów telefonicznych itp.
Ale Hela jest za mała żeby pobawić się pilotami, jak będzie starsza to niech skorzysta jeśli będzie chciała

A ta opcja T to musi być kompatybilna z jakimś modelem telefonu? Tu chodzi o wykorzystanie tej pętli indukcyjnej?
Mamy dwa procesory opus2 , dlatego i dwa piloty, każdy do jednego procesora.
Mamy dwa procesory opus2 , dlatego i dwa piloty, każdy do jednego procesora.
Pozdrawiam,
Ola
Ola
Aaa.. Niemal wszystkie obecne telefony mają wbudowaną cewkę, można przez T rozmawiać, wtedy hałasu nie słychać, tylko telefonu. Ale w normalnych warunkach nie chcę przez T rozmawiać, wolę normalnie, bo na tyle dobrze słyszę, żeby normalnie przez mikrofon a nie przez cewkę
No chyba, że gorsze korzyści z implantu cewka T jest bardzo pomocny, sama z tego korzystałam w starym implancie 

Wróć do „Podłączenie i ustawianie programów”